Vad är Kenpo Karate?

Kenpo Karate är en blandning av gammal stridsteknik och modern vetenskap. Med sina traditioner från Kina så är Kenpo en art med många år bakom sig. 

 

Mr. Ed Parker började träna för William Chow på Hawaii som tog stilen dit. Mr. Parker tog med sina kunskaper till USA för att studera psykologi och sociologi. Han utvecklade sina kunskaper i kampart tillsammans med sina teoretiska kunskaper i anatomi och utvecklade Ed Parker´s Kenpo Karate. 

 

Richard “Huk” Planas var Ed Parker´s högra hand och arbetade tätt ihop med honom i utvecklingen av arten. Senior Grandmaster dog 1990 i en hjärtattack på Honolulus flygplats på Hawaii.

 

I början av 1990-talet startade Mr Planas upp sin egen organisation - Parker/Planas Lineage som idag är en stark och välfungerade världsorganisation.

 

I Sverige och Europa är det professor Ingmar Johansson med säte i Norrköping, Sverige huvudansvarig för Europa för Mr Planas. Professor Johansson har också en organisation som verkar under Parker/Planas Lineage med namnet Roadwarrior Lineage.

Teknik demo - Ingmar Johansson 7 Dan från Kenpo Självförsvarsstudio norrköping

och Mattias Bodin 3 Dan, Kenpo Självförsvarsstudo Jönköping 

LOGISKT RÖRELSEFLÖDE

Kenpo är anpassat till individen och oss västerlänningar, för att möta dagens moderna och våldsamma samhälle.

 

Kenpo, ett ändlöst rörelseflöde vars kraft kan överväldiga alla angripare. Detta logiska rörelseflöde är kärnan i Kenpo.

 

Varje slag är en blockering, varje blockering är ett slag. Motståndarens reaktion leder dig in i din nästa rörelse.

 

Kenpo är en kombination av teori och praktik. För att kunna kontrollera kraften i Kenpo måste man först kunna kontrollera sig själv.

 

Träna själen som du tränar kroppen. Utveckla en inre styrka, balans och harmoni allt eftersom.

 

En Kenpomästare är mer än en expert i Karate, han är en konstnär. Han är herre över sig själv.

 

Vårt system är designat på ett mycket sofistikerat sätt.

 

Vår ledstjärna är effektivitet och det speglas i våra tekniker där syftet hela tiden är att avsluta fighten – inom tre rörelser skall det vara över.

 

VEM KAN TRÄNA?

 

Barn

Ett barn som tränar Kenpo har mycket bättre koncentrationsförmåga än andra barn. De lär sig att visa respekt för andra barn och skilja på rätt och fel.

 

Barn som tränar får bättre självförtroende och lär sig att behärska sin kropp bättre. De får bättre fysisk och psykisk hälsa.

 

Ungdomar

De största folkhälsosjukdomarna idag kan relateras direkt till fetma och övervikt. Många barn och ungdomar är idag överviktiga och riskerar på sikt att utveckla t.ex diabetes.

 

Kenpo erbjuder en mycket bra och variationsrik träning som hjälper ungdomar att hålla en god fysisk kondition.

 

Kenpoträning kan göra så att tonåringar får bättre självförtroende och fysisk styrka. På detta sätt lär de sig säga “NEJ” till negativa saker som t ex droger, alkohol, missbruk och gängaktiviteter m.m. De får även hjälp att finna sin egen identitet.

 

Vuxna

Oavsett din ålder, gammal som ung, vig som ovig, så kan du träna Kenpo. Vi anpassar träningen efter dina behov och förutsättningar. Vi tycker det är viktigt att träningen anpassas efter individen och inte tvärtom.

 

Många system har än idag inställningen att eleven inte skall ställa för mycket frågor. All kunskap är förbehållet instruktören eller “Mästaren”.

 

Vi uppmanar däremot eleven att ställa frågor och att vara nyfiken och kritisk. Det är viktigt att man förstår vad man sysslar med.

 

Oavsett kroppstyp så får du ett självförsvarssystem som är anpassat till dina individuella förutsättningar.

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus

Historia/lineage

SENIOR GRANDMASTER EDMUND K. PARKER

Mr. Ed Parker, ursprungligen från Hawaii, är den obestridde “Fadern” av American Karate. Han öppnade sin första kommersiella Karatestudio 1954. 1961 hänvisade Time Magazine till Mr. Parker som “Högste präst och profet av Hollywoodsekten”. Han lärde ut Kenpo till så välkända personer som Robert Wagner, Blake Edwards, Robert Culp, Robert Conrad, Darrin Mcgavin, Jose Ferrar, Elvis Presley och många många fler.

Mr. Parker var aldrig nöjd med patenterade svar. Medan han trodde att tradition var användbar så placerade han betoningen på logik över tradition. Hans Kenpo har varit effektiv allt sedan starten och kommer att vara effektiv även i framtiden! Idag har Mr. Parkers Kenpo expanderat över hela världen med skolor utöver USA bland annat i Australien, Belgium, Chile, Canada, Danmark, England, Frankrike, Grekland ,Guatemala, Holland, Italien, Irland, Mexico, New Zeeland, Spanien, Sverige, Tyskland, och Venezuela. Nya skolor bildas ständigt.

 
 

SENIOR MASTER

RICHARD “HUK” PLANAS

 

Mr Planas började sin kenpoträning I Fresno Californien I slutet av 60-talet under Steve Labounty och Tom Kelly. Han flyttade med Tom Kelley för att öppna en skola i El Paso Texas för att sedan flytta till Pasadena Kalifornien för att jobba åt Ed Parker 1969. Han erhöll sitt svarta bälte och alla de andra graderna av Ed Parker upp till svart bälte 7:e Dan detta var 1985. Det var det högsta graden utgiven av Ed Parker bland sina elever. Han var huvudansvarig för Ed Parker´s skola i Pasadena i många år men även vice-ordförande de sista 10 åren som Ed Parker levde för den världsomfattande organisationen IKKA (International Kenpo Karate Association). Mr Planas var delaktiv i framtagandet av original manualerna som än i dag används för att undervisa i Kenposkolor över hela världen.

Efter Mr Parkers död bildades de många nya Kenpo organisationer, som i sin tur graderade upp Mr Planas till både 8:e, 9:e och 10:e graden svart bälte. Han är expert i Kenpo men han har även tränat många andra arter som bl.a. Judo, Tai Chi, Kung Fu, Shotokan och silat.

Idag reser Mr Planas på heltid och undervisar sina privata elever men även seminarier vid olika tillställningar och events. Han har en stor grupp av olika skolor i USA med reser regelbundet till olika platser i Europa, Central och Syd-Amerika.

Mr Planas är känd för att vara ”lärarnas lärare” Mr Planas undervisar varför man gör något och sedan hur man utför det på bästa sätt. Allt baserat på de regler och principer som systemet är strukturerat runt.

 

Här kan du lyssna på Grandmaster Huk Planas om hans historia, systemet och hans Kenpo emblem.

Ingmar Johansson bor i Norrköping med sin fru Erika och barnen Stephanie och Charlie. Han arbetar idag som idrottskonsulent och instruktör på KENPO Självförsvarsstudio i Norrköping. Som är Skandinaviens största Kenposkola och  och med cirka 300 aktiva Kenpoelever och flera gymnasielever som besöker föreningen genom utbildning i mental träning i skolan och självförsvarskurser som klubben driver åt Norrköpings kommun. Ingmar jobbar heltid med att instruera i Kenpo och självförsvar och som lärare i mental träning för gymnasieklasser.

STARTADE MED BOXNING

 

Ingmar startade sin Kenpoträning 1985. Efter tre års träning av boxning ville han träna något med mer helhet, både händer och fötter och där den mentala och filosofiska aspekten av träningen hade stort inflytande. Med boxningen i bagaget kom han i kontakt med Kenpo Karate. Under resten av 80-talet tränade Ingmar med Kenpofolk från Chile. En blandning av Shotokan och amerikansk Kenpo. 1991 begav han sig till kenpons stora mecka och utvecklingsplats Pasadena i Kalifornien där han började sin utveckling och förändring till Ed Parker´s Kenpo Karate. Samma år kom Ingmar i kontakt med Graham Lelliott som var en av Mr Parker´s svartbältare på Jersey i Engelska kanalen. Mr. Lelliott har varit och kommer alltid vara Ingmars första instruktör och vän, mannen som vägledde och hjälpte honom när han var i störst behov av hjälp.

SENIOR PROFESSOR

INGMAR JOHANSSON

MÖTTE SIFU PLANAS 1996

1993 graderade Ingmar till svart bälte på Jersey och sedan dess har han graderat 1995 i Madrid, 1998 i Jersey och 2001 i Fresno, Kalifornien. Den 16 februari 2006 fick Ingmar svart bälte 5:e dan och den 12:e maj 2012 fick han 6:e dan av Grandmaster Richard “Huk” Planas.

 

Den linje Ingmar följer idag är Sifu Richard “Huk” Planas. Han träffade Grandmaster Planas 1996 i Baltimore, USA på ett stort internationellt träningsläger. Mr Planas anses vara Kenpons mest kunniga instruktör idag. Ingmar är den förste eleven under Mr Planas som blir graderad i Europa. 2007 fick Ingmar “The Patch” som är ett erkännande från Grandmaster Planas att man kan systemet till hans personliga tillfredsställelse och den förste utanför USA som fått det.

 

Träningsansvarig För Kenpo Karate i Stockholm

Fredrik Borgersen

Fredrik Borgersen bor i Riksten med sin fru Jessica och sonen Nathaniel. Han har tränat kampsport så länge han kan minnas och har testat en myriad av olika system och stilar. 2012 träffades Fredrik och Ingmar för första gången på Viking Camp i Norrköping och sedan dess är Fredrik privatelev till Ingmar och åker regelbundet till Norrköping för privatlektioner. 

Kampsportsbakgrund

 

Fredrik började träna på egen hand redan som tio-åring, det var väl egentligen mer att han "lekte" karate ute på gården och imiterade karate-moves från filmer han tittat på än riktig träning. Fredriks första kontakt och intresse för Kenpo Karate kom redan 1993 genom filmen "the Perfect Weapon" men det skulle dröja 16 år innan han påbörjade sin kenpo resa.

 

Den första riktiga kampsportsträningen började året efter, som sextonåring med den Koreanska nationalsporten Tae Kwon Do.

Sedan följde boxning och vid 18 år så hittade han Bujinkan Budo Taijutsu; en Japansk kampkonst som kallades ninjutsu på 80-talet.

2009 graderades Fredrik till svart bälte 1 dan i Bujinkan. 

Kunskap är aldrig tungt att bära

Fredrik har genom åren bibehållit ett stort intresse för alla former av kamparter & självförsvar. Han studerar kontinuerligt både de fysiska men också psykiska aspekterna av våld och självförsvar. Han strävar hela tiden efter en djupare förståelse och läser mycket och ofta.

 

Kontakta oss:

070-866 66 97

info@kenpokarate.nu

Parker/Planas Lineage

Kenpo at it's highest standard